čtvrtek 31. července 2014

Stopovačka s QR kódy


Časová dotace

1 vyučovací hodina

Použité pomůcky

chytrý telefon, PC (tablet, iPad, notebook, chytrý telefon)

Počet účastníků

není přesně určeno, vyzkoušeno s 24 žáky, práce ve skupinkách (3-4)

Popis a cíl aktivity

Cílem této aktivity je seznámit žáky s QR kódy, jejich používáním, využitím a přínosem. V průběhu této hry budou žáci nejen skenovat QR kód, ale také používat ostatní IT technologie. Každý QR kód obsahuje otázku z různých oblastí. Odpovědi na jednotlivé otázky je pak možné vyhledávat pomocí internetu zadáním vhodných slov. Nalezenou odpověď pak žáci napíší do křížovky. Každý QR kód kromě otázky také obsahuje místo, kde se nachází další QR kód. Po vyplnění všech polí křížovky se žákům ukáže tajenka. Tajenku pak čtěte od písmene W, shora dolů, šikmo vpravo (žákům sdělte pouze od shora dolů, v libovolném směru. Najdou to, vyzkoušeno). Místa, která jsou uvedená jako úkryty pro QR kódy, jsou obecná, aby bylo možné tuto hru použít bez jakýchkoli úprav a okamžitě.

Otázky mohou být také pouze monotematicky zaměřené. Pouze k jednomu probíranému učivu, či jako opakování probrané látky.


Pokyny pro učitele před hodinou

1.      Vytisknout a uložit QR kódy na určená místa. Doporučuji QR kódy zalaminovat a poté rozstříhat
2.      Vytisknout křížovku s QR kódem
3.      Před zahájením hry zjistit, zda je v každé skupince alespoň jeden žák s chytrým telefonem, nainstalovanou a funkční čtečkou QR kódu. Toto je vhodné připravit již na předchozí hodině!!!

Pokyny před začátkem hry

1.      Rozdělit žáky do skupinek. Je možné použít připravená a žáky oblíbená losovátka. Tato losovátka jsou vhodná i pro vytváření přirozeně heterogenních skupinek. Osobně používám vlastní losovátka, viz přiložený dokument níže. Žáci se tím na začátku hodiny „nastartují“, následně se přirozeně vytvoří mezi skupinkami časový rozestup (pokud je žádaný) a tak se poté většinou nesetkávají, až na výjimky, u jedné otázky
2.      Žáci si připraví psací potřeby
3.      Každá skupinka dostane první, startovní QR kód (obrázek č. 1), kde je uložen pokyn ke hře

Obrázek 1

Zde je ke stažení kompletní dokument v PDF (pro jeho otevření musíte mít nainstalovaný Adobe Reader).
A aby to nebylo tak jednoduché, dokument je zaheslovaný :) Heslo je skryté v odpovědi na hádanku, která je ukrytá v tomto QR kódu (obr. 2). Heslo poté napište malými písmeny.
Obrázek 2


3 komentáře:

  1. Ty hračičko! Říkala jsem si, že to nebude tak jednoduché (reaguji na úkol v závěru). Takže i učitelé musí plnit zadání :)
    Moc pěkná příprava.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jasně, zas k tomu přeci nemůžou přijít úplně zlehka :) A díky moc za návrhy na vylepšení ;)

      Vymazat
  2. Moc pěkný nápad, je dobré, že jdete s dobou. Jen mám pochybnosti, jak by se k tomu postavili učitelé starších generací.. máte nějaké zkušenosti?

    OdpovědětVymazat