pátek 16. srpna 2019

Opakování matematiky v srpnu? S úsměvem? Bez řečí? Jasně!

Hráli jsme nedávno s mým budoucím šesťákem na zahradě šipky a aniž bych to nějak plánoval, najednou si uvědomuji, že opakujeme matematiku. S úsměvem, bez řečí... Rozhodně žádný matematik nejsem, tak je asi jasné, že šlo jen o náhodu, než o nějaký cílený záměr. Ale přesto... Možná by to bylo (v nějaké bezpečné, umělohmotné formě) přenositelné i do běžné výuky. 

Nejedná se o nic jiného, než o klasické hraní šipek. Ono to totiž není jen o házení, ale také o neustálém počítání. A to nejen o sčítání a odečítání, ale třeba i o násobení a dělení. Aniž bych si to kdy uvědomil, každé kolo se skládá z docela slušného početního příkladu. 

Tak třeba (12 × 2) + (8 × 3) + 20 = ?

A to vše hezky bez papíru, tužky a kalkulajdy. Samozřejmě za předpokladu, pokud máte klasický terč a klasické šipky, namísto elektronických :)



Stručný popis pravidel


Spočítáte kolik jsme hodili? :)
Výpočet je následující (za zápis se případně matematikům omlouvám): (18 × 2) + (17 × 3) + 16.

Přičtěme k tomu, že se hra musí zahájit a skončit doublem. Je tedy třeba házet tak, aby bylo číslo dělitelné dvěma a to na co nejméně hodů. 

P.S. A jakžto ENFP mě napadá hned milion variací, např. místo čísel vyjmenovaná slova, státy Evropy, plynné prvky, psovité šelmy :)

4 komentáře:

  1. "Možná by to bylo (v nějaké bezpečné, umělohmotné formě) přenositelné i do běžné výuky." Před 30 lety měli synci bezpečnou verzi s míčky na bázi suchého zipu.

    OdpovědětVymazat
  2. To máte pravdu... Dokonce i dnes je to ještě běžně k sehnání. https://montessorihracky.cz/cs/vzdelavaci-a-spolecenske-hry/4773-terc-na-suchy-zip-s-12-micky-ocean-4013594568654.html
    Díky za komentář.

    OdpovědětVymazat
  3. ... a nebo neni jednodussi naucit deti pouzivat ostre kovove spicky? Proc porad detem neco delat bezpecne. V hospode nejsou sipky na suchy zip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, že je... Ale učil jste někdy po přijímačkách v devítce? Já bych jim tedy šipky se železnými hroty rozhodně nerozdával :)

      Vymazat